יום השמיעה הבינלאומי

כמפתחי למידה ומדריכים בעולם של היום, תשומת לב לנגישות התוכן לקהלי למידה שונים היא חשובה יותר ויותר. אחד הקהלים שעולים לראש כשמדברים על נושא הנגישות הוא לקויי שמיעה. 

היום אנו מציינים את יום השמיעה הבינלאומי. במשמעות הבינלאומית שלו, מטרתו היא להדגיש את החשיבות של מניעת אובדן שמיעה ולעודד אנשים עם אובדן שמיעה בכל גיל לפנות לטיפול. 

לכבוד היום הזה, חשבנו למה לא לדבר על נגישות בכלל ובפרט על הנגשה בפיתוח למידה. 

כשאנחנו עוסקים בפיתוח למידה חשוב שניקח בחשבון את הגיוון של הלומדים שלנו, הן בהקשר של לקויות או מגבלות שונות, אבל לא רק בהקשר הזה, אלא אפילו בהקשר של סגנונות הלמידה או ערוצי הקלט החזקים שלהם. 

רוצים לשמוע עוד?

הנה כמה דרכים להנגשת המידע לאנשים עם לקות שמיעה ברמות שונות, או אפילו לאנשים שערוץ השמיעה הוא לא הערוץ הדומיננטי שלהם כשהם לומדים:

כתוביות סגורות: אחת הדרכים היעילות ביותר להנגיש תוכן ללקויי שמיעה היא באמצעות כתוביות סגורות. כתוביות סגורות מספקות תיאורים מבוססי טקסט של תוכן האודיו של סרטון, מה שמאפשר לאנשים עם אובדן שמיעה לקרוא תוך כדי הפעלת הסרטון. כתוביות סגורות זמינות כעת באופן נרחב ונמצאות בשימוש בפלטפורמות רבות כמו יוטיוב, נטפליקס ושידורי טלוויזיה. ויש גם כלים שונים של בינה מלאכותית שיכולים לעזור לכם ליצור כתוביות ממש בלחיצת כפתור (כרגע בעיקר באנגלית) 

תמלול: תמלילים מספקים גרסה מבוססת טקסט של תוכן האודיו בסרטון. הם כמובן הכרחיים לאנשים חירשים או כבדי שמיעה, אבל הם יכולים להועיל מאוד גם לאנשים שמעדיפים לקרוא ולא להקשיב. ניתן להשתמש בתמלילים בנוסף לכתוביות סגורות או שניתן להשתמש בהם לבד. 

מתורגמנים לשפת סימנים: שיטה יעילה נוספת להנגשת תכנים ללקויי שמיעה היא באמצעות שימוש במתורגמנים לשפת הסימנים. כשמתורגמן לשפת הסימנים נוכח במהלך סרטון או אירוע חי יכול להיות מאוד מועיל לאנשים המסתמכים על הראייה ועל שפת הסימנים על מנת לתקשר.

גם פלטפורמה שלגמרי מבוססת על שמע כמו פודקאסטים יכולה להיות מונגשת. פודקאסטים שהתכנים בהם מועברים באמצעות אודיו מאוד פופולריים כמדיום כאמצעי לרכישת ידע ולמידה וגם כדי להתעדכן במגוון רחב של נושאים, החל מחדשות ופוליטיקה ועד בידור ואורח חיים, ויכולים להוות מקור מצוין למידע ובידור עבור אנשים בכל הגילאים. אבל האם גם כבדי שמיעה יכולים להנות מהפלטפורמה הנהדרת הזו?

התשובה היא כן ובקלות!

ניתן להנגיש פודקאסטים עבור אנשים עם אובדן שמיעה באמצעות תמלול או כתוביות זמינות שיאפשרו לאנשים עם אובדן שמיעה לעקוב אחריהם. 

הנגשת תוכן היא היבט חשוב בפיתוח למידה והכרחי ללמידה. תפקידנו כמפתחי למידה הוא להשתמש בשיטות ההנגשה השונות ולהבטיח שלכל אחד, ללא קשר לאיכות או יכולת השמיעה שלו, תהיה גישה שווה למידע.