מאת ספיר מוסקוביץ
העבודה שלנו כאנשים ונשים העוסקים בלמידה בארגונים, מזמנת לנו מפגשים עם מגוון אנשים, דעות ותהליכים מגוונים.
תפקידנו כסוכני שינוי בארגונים מתבטא מעבר להטמעת מערכת למידה חדשה או פיתוח הכשרה ובפעמים רבות העבודה שלנו משפיעה על הארגון כולו בהתנהגות העובדים, הערכים של הארגון, האסטרטגיה הארגונית ועוד.
ההשקפות והערכים האישיים שלנו מעצבים את הדרך בה אנו ניגשים לעבודתנו. הכוח שמונח על כתפי כמפתחת למידה בארגון, הביא אותי לחשוב על המשמעות של ההשקפות האישיות שלי והאופן שבו אני רואה את העולם בעבודה שלי בכלל ועל תהליך השינוי בארגון בפרט.

התאוריה הפמיניסטית מבקשת מאיתנו להסתכל על החוויה של אדם, על נושא, תחום מסוים או תהליך מסוים דרך עדשה פמיניסטית. כשאנחנו מסתכלות דרך העדשה הזו נשים לב:
יחסי כוחות – בין נשים לגברים ובכלל, בין קבוצות שונות בחברה, מתוך ההנחה שגזע ומגדר הם מבנים פוליטיים שיכולים לתת זכויות יתר לקבוצות מסוימות ולשלול זכויות מקבוצות אחרות.
חוויות והשקפות – הבנה שאין אמת אחת או חוויה אחת "נכונה", אלא שגברים, נשים או קבוצות מיעוט כאלה ואחרות חוות את העולם בדרך שונה, מקבלים הזדמנויות שונות ומגיעים עם סט אינטרסים ותחומי עניין שונים שמשפיעים על ההשקפה שלהם לגבי כלכלה, בריאות, היסטוריה, ספרות, דת, מיניות פוליטיקה ועוד…
הצטלבויות וכפילויות של מערכות דיכוי – שחווים אנשים בחברה שמשתייכים ליותר מקבוצה אחת שמושפעות מיחסי כוחות לא מאוזנים. או שנתונות ליותר ממערכת דיכוי אחת על רקע פטריארכלי, גזעני, קפיטליסטי או מגדרי שמתקיימות במקביל ויוצרות יחסי כוח מורכבים יותר.
ג'קלין דודק (Jaclyn Dudek) היא מעצבת למידה ואשת טכנולוגיה במקצועה וכן חוקרת בתחום מדעי הלמידה. היא חוקרת את התחום של למידה א-פורמלית מבוססת מיקום בקרב קהילות. היא בוגרת אוניברסיטת אלבמה ובעלת תואר שלישי בעיצוב, למידה וטכנולוגיה מאוניברסיטת פן. דודק במאמרה Critical Theory for Critical Work: Feminist Approaches to Instructional Design שפורסם בספר " The Multi-Disciplinary Instructional Designer" שיצא לאור מוקדם יותר השנה, בוחנת את עבודת מפתח הלמידה בעדשה פמיניסטית.
כמפתחות למידה נדרש מאיתנו להיות מצד אחד בחזית הטכנולוגיה – להכיר את הכלים שיהפכו את תוצרי הלמידה שלנו לטובים ביותר, להכיר סביבות למידה ו-LMS, להשתמש בכלים מתקדמים כמו AI או כלים לניהול ידע ועוד. אך תסכימו איתי שצד נוסף ומשמעותי לא פחות של העבודה שלנו הוא בניית היחסים עם קולגות, לקוחות, מומחי תוכן וגם כסוכנים של למידה בארגון כאחראיים על הלומדים ועל הלמידה בכל הקשור לסוגיות שונות שקשורות לחייהם בעבודה. כמפתחות למידה אחד הדברים המרכזיים שאנחנו עושות זה לשאול שאלות את בעלי התפקידים בארגון כדי להבין לעומק את התוכן, את הדרך בה עובד הארגון, את מהות התפקידים, את הקשיים והאתגרים.
התאוריה הפמיניסטית בהקשר של למידה מתבססת על הרצון:
להבין מהם יחסי הכוחות בתהליך הלמידה ולאפשר איזון בין היחסים הללו.
העלאת המודעות והדגשת נקודות מבט ודרכי למידה מגוונות.
להכיר ולתת מקום לחוויות, רגשות ותחושות של כלל הלומדים בחוויות הלמידה.
במאמרה, ג'קלין דודק מציגה מספר עקרונות לפיתוח למידה פמיניסטי, כלומר עקרונות לפיתוח למידה שלוקחים בחשבון את יחסי הכוחות, את הגיוון בנקודות המבט ואת השוני בחוויות הלמידה של הלומדים. אני בטוחה שאימוץ של העקרונות הללו יכול להביא את העבודה שלכם בפיתוח למידה למשמעותית יותר ולמכלילה יותר
כוח – תפקידנו להבין איך מחולק הכוח בארגון? האם יש מקומות בהם הכוח מחולק באופן לא שיוויוני? כוח יכול לבוא לידי ביטוי בחשיפה לידע, בהמצאות משאבים לעבודה או ללמידה, ועד לייצוג מגוון בהכשרה שבניתם ועוד.
התייחסות לחוויות שונות ולפלורליזם – האם ההכשרה שבניתם מתייחסת לגיוון שמביאים הלומדים מבחינת החוויות שלהם, ניסיון החיים שלהם? האם יש ייצוג לקבוצות מיעוט? לשוני בין הלומדים? האם הכלים שבחרתם מאפשרים ללומדים ללמוד בצורה נגישה ושוויונית?
קונטקסט – מידע לא מתקיים ב"ריק" ולכן הוא לא תמיד ניטרלי. אל תקחו את התוכן שאתם מקבלים מבעלי התפקידים כניטרלי, חשבו על ההקשר שלו, על האופן שבו יתקבל אותו תוכן אצל הלומדים כשאתם משלבים אותו בתהליכי ההכשרה או הלמידה.
הטילו זרקור – העבודה שלנו מערבת מגוון בעלי תפקידים, מומחי תוכן, עובדים ועוד. עודדו את כל אחד מהנוגעים בתהליך שאתם מובילים להשמיע את קולו, אפשרו להם להרגיש מוערכים ומוערכות והכירו בתוכן שהוא מביא עמו מעולמו. אפילו לעובדים חדשים יכולה להיות משמעות חשובה עבור עבודתכם, אל תמעיטו בערך שלהם.
אתיקה בהערכה – עשו שימוש הוגן במידע שאתם אוספים על הלומדים שלכם. חשבו, האם אתם שואלים שאלות ביקורתיות מספיק על המידע שאספתם?
חשבו על הפרויקט האחרון שלכם,
האם התייחסתם לאחד מהעקרונות הללו כשכתבתם את תכנית ההכשרה או תכנית ההערכה? האם התייחסתם למגוון החוויות והמקומות מהם מגיעים הלומדים?
אימוץ העקרונות הללו בתהליכי העבודה ובחינת המציאות מבעד לעדשה פמיניסטית תאפשר לנו להיות מפתחי למידה ששואלים שאלות ברמה גבוהה יותר, יסודית יותר ואינקלוסיבית יותר וגם נותנים פתרונות למידה כאלה. השפעתנו בארגון תהיה משמעותית יותר על ידי הכרה בכוחנו ובאחריותנו, ונוכל להבטיח שהעבודה שלנו מטפחת סביבה מכילה ושוויונית שרואה כל עובד ושכל עובד בה מרגיש שיכול לשגשג. או לפחות, נוכל להבטיח שניסינו.