מה אנחנו באמת מחפשים במקום העבודה?
תחושת חיבור ומשמעות! כך לפחות טוענים Timothy M.Franz ו- Seth R. Silver והאמת היא שאנחנו די מתחברים לזה
מאת: קרן מוריץ כהן
בין אם אתם חווים אדוות או גלים של ׳הנטישה הגדולה׳ ובין אם אתם מנסים להבין האם מי שאיתכם מיישם עכשיו את פרקטיקת ׳ההישארות המפוארת׳ אם אתם מנהלים אנשים אתם כנראה עסוקים בניסיון להבין מה ישאיר אותם מחוברים לארגון שלכם. סילבר ופרנץ מזהים את הצורך בשותפות משמעותית כחלק ממאפייני העידן הדיגיטלי בכלל והעולם אחרי הקורונה בפרט כמות הקשרים וההתקשרויות שלנו במקום העבודה שהפכו לרבים יותר אך לא בהכרח למשמעותיים יותר – ההתקשרות דרך מסכים וקיום יחסי עבודה טרנסאטלנטיים (ללא קשר לקורונה אלא כחלק מהכפר הגלובלי שאנחנו) לעיתים קרובות כמקום עבודה עיקרי – ההתמודדות היומיומית עם אלפי משברים, קטנים כגדולים, הדורשים מאיתנו משאבים נפשיים רבים כל אלו רק מגבירים את הצורך שלנו בשותפות משמעותית, כזאת שתתרום לתחושת המסוגלות שלנו ותגביר את היכולת להתמודד עם כל אלו… המודל של סילבר ופרנץ מפרט חמישה מרכיבים מרכזיים ועוד עיקרון אב אחד- שותפות משמעותית יכולה להתקיים רק כאשר היא מתרחשת בין חברי הצוות עצמם ובין המנהל לבינם.
והמודל עצמו-
באופן כללי, סילבר ופרנץ מייחסים חשיבות רבה לנושא של רגשות במקום העבודה ומציינים כי מעורבות רגשית הינה עדות לחשיבות שמייחס העובד למקום העבודה בחייו. לכן, לא פלא שהרכיב הראשון במודל הינו אמפתיה המוגדר על ידם כיכולתו של הפרט לשים עצמו במקומו של האחר ולהבין את רגשותיו, עמדותיו, האתגרים העומדים לפניו ועוד (דרך אגב, זוכרים את הפוסט שלנו על הקשבה? הקשבה הינה אחת מהמיומנויות החשובות ביותר כדי שתתאפשר אמפתיה).
בכבוד מתכוונים החוקרים לתפיסה של חברי הצוות (כולל המנהל) אחד את השני כשותפים לגיטימיים ובעלי ערך וככאלו שהכרחיים על מנת לבצע את תפקידי הצוות ותרומתו של כל אחד לצוות הינה ברורה. במקום בו אין כבוד בין חברי הצוות ומנהלו, אנחנו נראה הרבה ציניות ואגרסיות בין חברי הצוות וקושי ממשי לשתף פעולה, לערוב אחד לשני במידת הצורך ולקדם עשייה. כבוד הוא גם תנאי הכרחי לקיומו של הרכיב השלישי- אמון.
אמון, בראש ובראשונה המשמעות היא לבטוח באתיקה המקצועית וביושרה הפנימית של הצוות, אך מעבר לכך אמון הוא הבטחון המלא בתוך הצוות שיש על מי לסמוך, שיש לי גב ושאף אחד לא ידבר עליי סרה או ירע לי בכל דרך שהיא.
כפי שאתם בוודאי יכולים לשער- אמון קשה מאוד לבנות וקל מאוד להפר. אמון נבנה בתנאים של תקשורת פתוחה, בה ניתן להצביע על פערים וקשיים מבלי ׳לחטוף על הראש׳ וגם להגיד מה מפריע לי בהתנהלות מבלי להביך או לבייש את חברי הצוות שלי.
יישור קו- סילבר ופרנץ משתמשים במונח “alignment” כדי להמחיש את החשיבות של להיות על אותו עמוד בספר- כלל אנשי הצוות מתכוונים לאותו הדבר ומכוונים לאותה מטרה משותפת. יש בין חברי הצוות תיאום וסנכרון מלא, כמו בצוות המשיט קאנו נדרשת עבודה מתואמת ומסונכרנת שבלעדיה אין שום אפשרות לקאנו להתקדם.
את המונח ׳שותפות׳ הם מתארים כ״מצב כמעט קסום״ בו כולם עובדים כשווים בין שווים. יש תמיכה הדדית, דאגה כנה לשלומם של חברי הצוות וליכולתם לעמוד במשימותיהם וכמובן שממתקיימים כלל המרכיבים הקודמים- אמפתיה, כבוד, אמון ויישור קו. שותפות כזו הינה נשאפת בכל מערכת יחסים- מישהו שמגבה אותי, שדואג לי, שרוצה באמת ובתמים בהצלחתי- וגם בעבודה.
מדהים! ואיך מייצרים בפועל את כל הטוב הזה?
נגיד שאנחנו מאמינים גדולים ביצירת שותפויות סביב משימות ולא סביב ימי כיף, סדנת ODT או כל דבר אחר שהוא לא העניין עצמו.
שחררו אותנו מימי כיף על חשבון שעות הפנאי או מהניסיון הנואש להקביל בין הכנת ארוחה מנצחת לבין המשימה עצמה… בנוסף, אין ספק שיש פה משקל משמעותי מאוד למנהלים ובראש ובראשונה הנכונות לפעול מתוך מקורות כוח נוספים (ואולי אפילו לגמרי אחרים) לסמכותם הפורמלית. בספרם דנים סילבר ופרנץ כל העת בכך ששותפות משמעותית נוצרת רק בתנאים של שוויון והדדיות בין חברי הצוות עצמם ובינם לבין המנהל באותה המידה, כך שלתפיסתנו אם אתם רוצים לקחת מתוך המודל הזה רעיונות ליישום- תנו למנהלים שלכם את הכלים המתאימים לכך והשקיעו בטיפוח של מקורות כוח נוספים.
נושא האמון, המהווה מרכיב יסודי במודל, הינו ללא ספק עניין בפני עצמו- אנחנו רוצים לייצר שותפות משמעותית, כזו שתיצור מחויבות של המנהלים והעובדים לארגון? זה מחייב אותנו בראש ובראשונה להאמין להם ובהם ולפעול מתוך מקום של אמון. אין דרך לייצר אמון באמצעות חשדנות ואין קסם שיסייע לנו ליצור אווירה של אמון, גיבוי ולויאליות אם לא נדע לספוג טעויות, להיות גלויים וישירים ולייצר שקיפות מקסימלית לגבי המתרחש בארגון (באופן כללי ובתהליכי הערכת עובדים בפרט).
דבר אחד בטוח, אין תקופה מתאימה יותר מחגי תשרי כדי להנכיח רעיונות גדולים כמו אמפתיה, כבוד ואמון כמצוות האושפיזין ״וְשָׂמַחְתָּ בְּחַגֶּךָ אַתָּה וּבִנְךָ וּבִתֶּךָ וְעַבְדְּךָ וַאֲמָתֶךָ וְהַלֵּוִי וְהַגֵּר וְהַיָּתוֹם וְהָאַלְמָנָה אֲשֶׁר בִּשְׁעָרֶיךָ״ ואנו ב- T.MORE מאחלים לכם שותפות משמעותית (גם איתנו!) ומזמינים אתכם להתארח בצל סוכתנו ולחשוב יחד איך עוד ניתן לחזק את המנהלים, העובדים והשותפות המשמעותית אצלכם בארגון.