על שפה, הדרכה ולמידה

לסיכום שבוע השפה העברית

מאת קרן מוריץ כהן

כאשת למידה השפה העברית חשובה לי ומי שמכיר אותי יודע שאני מאוהבת בה גם מחוץ להקשרים המקצועיים. אני יכולה להתמוגג משיר של אלתרמן או מכתיבה של מאיר שלו- שני וירטואוזים ענקיים של שפה- ולבלות שעות שקועה בכתביהם: מי צריך נטפליקס כשיש לו את הטור השביעי בבית.. 

השבוע אנחנו בשבוע השפה העברית וזאת הזדמנות נהדרת להקדיש קצת זמן לעניין מקצועי, מהותי וסמנטי: המעבר משימוש במונח ״הדרכה״ לשימוש במונח ״למידה״. בעבר (הלא מאוד רחוק, עד לפני כחמש שנים) הן בהתייחס לתהליך והן בהתייחס למקצוע, נעשה שימוש נרחב יותר במונח הדרכה- דיברנו על תהליכי הדרכה, מחלקות הדרכה, פיתוח הדרכה וכו׳. 

הדרכה לא למידה כן

בחמש השנים האחרונות נעשה מעבר מהיר (ביחס לעומק והיקף השינוי) לשימוש במונח ׳למידה׳ ובהתאמה – תהליכי למידה, מחלקות למידה ופיתוח/עיצוב למידה. כמו תמיד השינוי הסמנטי הזה הוא לא סתמי או מקרי (כמו שאמרה פעם המדריכה שלי בקורס מפתחי הדרכה אי שם בתחילת שנות ה-2000 ״סמנטיקה זה הכל בהדרכה!״). 

השינוי הזה מבטא מעבר תפיסתי עמוק, אנסה להגדירו: 

1. הדרכה (ולצורך העניין נגדיר הדרכה כך: מכלול הפעולות הנעשות על מנת להקנות ידע, מיומנויות או תפיסות) עוסקת בפעולות שעושה המדריך. כלומר הדגש הוא על התשומות המושקעות ועל מי שמשקיע אותן. למידה לעומת זאת עוסקת בשינוי שעובר הלומד– כלומר בתפוקות. המעבר משיח של תשומות לשיח של תפוקות מבטא שינוי תפיסתי עמוק שעובר עולם הלמידה- הרבה פחות חשוב מה עשינו (כמה הדרכות העברנו, איזה כיתות הקמנו ואפילו לא כמה משקפי vr רכשנו כי אנחנו ממש חדשניים) והרבה יותר חשוב מה היה האימפקט של זה על הלומד או על הארגון. 

2. הדרכה היא מקרה פרטי של למידה- כמו במשפט לוגי, הדרכה היא רק מקרה פרטי אפשרי אחד של למידה אבל למידה לא מתקיימת רק באמצעות הדרכה. אם בעבר התפיסה הרווחת היתה שמרבית תהליכי הלמידה המכוונים יכולים להתקיים רק באמצעות הדרכה, הרי שהיום הפסקנו לצמצם את הלמידה רק למגבלות הזמן והמרחב של כיתה ומדריך. למידה מתקיימת בכל מקום, בכל זמן ובאמצעים רבים ולכן אי אפשר לדבר על המקרה הפרטי של הדרכה כאילו הוא הדבר היחיד שקיים. 

3. בעידן הידע והמידע, מקומו של המדריך השתנה באופן מהותי. הפעולות הנדרשות מהמדריך הן לא פעולות של העברת הידע הנמצא רק אצלו אלא פעולות אחרות לגמרי ומורכבות הרבה יותר- ממדריך הוא הופך להיות מחולל הלמידה והמתווך שלה. זה שנדרש ליצור תהליכי הנעה פנימיים, לסייע ללומד לגשת למקורות המידע האינסופיים העומדים לרשותו ולהתחבר לכל לומד מהמקום בו הלומד נמצא- הרבה יותר קשה ומורכב לחולל למידה מאשר להעביר מצגת והשינוי הוא לא שינוי סמנטי אלא שינוי ממשי בתפיסת התפקיד. 

אז הדרכה או למידה? 

לגמרי למידה. ואיזה כיף זה לדבר על הבדל במילה שמשקף תפיסה שלמה. דרך אגב כאן למטה, תוכלו למצוא את משנתו של chat gpt בנושא המדובר. אומנם באנגלית אבל עדיין מעניין היה לראות מה התובנות שהוא מעלה- תגידו אתם מה עדיף הבינה המלאכותית של open ai המופלאים או הבינה האנושית המוגבלת שלי…?

Chat gpt: The transfer from using the word "instruction" to "learning" occurred because the two terms are closely related and often used in conjunction with one another. Instruction refers to the process of providing information or guidance on a particular subject or task, while learning refers to the process of acquiring knowledge or skills through that instruction. In the context of education and training, instruction is often considered the means by which learning takes place. Therefore, when discussing the topic of "semantic transfer from instruction to learning," it is natural to use both terms in reference to the same concept. Additionally, the instruction plays a crucial role in the learning process and it is difficult to dissociate one from the other.